tiistai 1. joulukuuta 2015

Uskalla yrittää - Yrittäjyyskasvatus Sastamalan ammatillisissa oppilaitoksissa


Sastamalan ammatillisissa oppilaitoksissa on jo pitkään kehitetty menetelmiä yrittäjyyskasvatuksen opettamiseen osana ammatillista koulutusta. Innostus yrittäjyyden viemiseksi osana opetusta on saatu toiminnasta valtakunnallisessa HOPE -verkostossa. Verkosto on antanut mahdollisuuden opettajien yrittäjyyteen valmentamiseen. www.hope.fi

Olemme oivaltaneet, että yrittäjyyteen liittyvät innovaatiot syntyvät vapaassa ja välittömässä ilmapiirissä. Koulutusaloilla on otettu käyttöön tiimioppimisen ja -valmennuksen menetelmiä. Tämä innovaatioita synnyttävä opetusmenetelmä pyritään laajentamaan kaikille koulutusaloille mahdollisuuksien mukaan. Haluamme kehittää opiskelijoiden mahdollisuuksia tutustua ja oppia yrittäjyydestä.

Uudet tutkinnon perusteet ja opintojen työelämälähtöisyys tukevat yrittäjyyden osaamista. Opiskelu ja työelämä ovat lähentyneet toisiaan – opiskelijat oppivat mm. osuuskunnassa ja NY-yrityksissä tekemiensä oikeiden projektien avulla. Työelämän kanssa tehtävä yhteistyö on äärimmäisen tärkeää.

Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa toimii opiskelijoiden perustama ja hallinnoima pedagoginen osuuskunta Craft&Design, missä toteutetaan työssäoppimista yrittäjänä -mallia sekä tehdään oikeita asiakasprojekteja www.craftanddesign.fi. Käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijat toimivat valmistuttuaan perinteisesti ammatinharjoittajina, joten on luontevaa jo opiskellessa toimia yrittäjämäisesti turvallisesti osana opintoja.

Opiskelijat ovat perustaneet Vammalan ammattikoulussa ja Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitoksessa eri koulutusaloille NY-yrityksiä, joissa toimitaan yrittäjinä opiskeluaikana. NY -yritys on opiskelijoiden muodostama harjoitusyritys, joka toimii yhden lukuvuoden ajan. http://nyvuosiyrittajana.fi/. Lukuvuoden uudet NY -yritykset ovat NY -hiuskuu, Ihana Iho NY ja NY -kauneuspiste. Onnea yrittäjyydellenne!

Opetushenkilöstöllä on tärkeä rooli antaa opiskelijoille tarvittavia tietoja ja taitoja yrittäjyydestä. Tämän vuoksi henkilöstöä koulutetaan kehittämään opetustaan ja toimimaan yrittäjyyskasvatusvalmentajina opiskelijoille.

Yrittäjyys on asennetta, uteliaisuutta ja ennakkoluulottomuutta – palavaa halua tehdä jotain. Se kenellä palo on suurin, tekee yrittäjyydestä myös liiketoimintaa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteistasi!

Julkaisemme ne mahdollisimman pian.